Close
(0) varer
Du har ingen varer i handlekurven.
PRODUKTKATEGORIER
  Filters
  Preferences
  Søk
  RSS

  Blogg

  0 Fiske med trollgarn

   

  Å dra opp garnet og se noe stort med lyse farger i dypet, da kribler det i fisker-magen. Man kan få en rekke fiskearter i garn, og det finnes også en hel rekke ulike garn etter hvilken art man ønsker å fange. Alternativt kan man velge garn som dekker flere typer arter, hvor det som kalles trollgarn er mest brukt. Vi har samlet noen råd til deg som ønsker å sette ut trollgarn for første gang og til deg som har satt ut før, men som er på jakt etter flere tips og råd til storfangst. 

   

  Sette garn ABC

  I hver ende av et garn må du ha et lodd, gjerne med vekt fra 2 kg og oppover. Om du har et langt garn, setter dypt eller om det er mye strøm i området du setter, kan det være god grunn til å ha ekstra vekt i endeloddene. Du må også ha en tauline fra den ene enden av garnet og opp til en blåse med god oppdrift. Bruk synketau for å redusere risiko for og få tau i propellen din og andre båter. Noen meter før hovedblåsen er det også lurt å feste en mindre blåse/kork for å holde synketauet oppe fra bunn slik at det ikke sitter seg fast. 

   

  Lengden på tauet og opp til blåsen er avhengig av type garn du bruker, samt hvor dypt du ønsker å sette garnet. For å redusere risikoen for å miste garnet kan det også være fornuftig å ha tau opp til blåse i begge ender av garnet, spesielt om du har et langt garn. Garnet oppbevares i en rund eller firkantet balje, og settes enten ut fra baugen på båten når man bakker, eller fra akterenden når man siger rolig frem. 

   

  Trollgarn

  Trollgarn har minst 63mm småmasker, samt stormasker på hver side av småmaskene. Lengde på et enkelt-garn er 27 meter, og høyde er vanligvis 2 eller 4 meter. Trollgarn setter man typisk på relativt grunt vann, fra 3-4 meter og ned til 30-40 meter. Mest brukt dybde er nok i intervallet 10-20 meter. Med trollgarn treffer man bredt blant fiskearter, og man kan blant annet få torsk, lyr, breiflabb, steinbit, krabbe og flyndre. 

   

  Det finnes flere typer trollgarn og ulike fargevarianter. Rødt fisker effektivt i tareskog, mens blått fisker best på stein og sandbunn. På vinterstid fra november/desember til februar er det spesielt gode muligheter for torsk på grunt vann. En annen variant er danske trollgarn, også kalt Toggegarn. Denne garntypen brukes på samme måte som vanlige norske trollgarn, men har en litt annen utforming. Toggegarn har noen meter kortere korkline (toppen på garnet) enn blyline i bunn. Dette gjør at selve garnbussen er mer løs og fisker mer effektivt. 

   

  Det er mange som setter trollgarn på tvers av sund. Dette kan fungere godt, men prøv også å sette garnet langs land og tangbelter. Det er ofte i tangbelter torsk og lyr oppholder seg. Trollgarn sammen med torskeruser er utmerkede redskap til å fange levende torsk. Sett gjerne ut garnet sent på dagen, og trekk tidlig på morgenen etter. Da er sannsynligheten stor for at torsk på garnet fortsatt er i live. Om du ikke har en fiskebrønn i båten kan du ha klart en balje med sjøvann før du trekker trollgarnet, og legge levende torsk i baljen. Torsken legger du så i en fiskemerd for levende oppbevaring, slik at du kan ta den opp etter noen dager når det passer deg med en førsteklasses fiskemiddag. Torsken får nemlig en helt særegen konsistens og smak ved å gå i oppbevaringsmerd.

   

  Fisk forsvarlig

  Når du setter redskap i sjø hviler det et ansvar på deg som setter det ut. Du er pliktig til å ta det opp igjen i rimelig tid, og du skal ikke la det ligge unødvendig lenge. Spøkelsesfiske er et stort problem langs kysten og for miljøet, og det finnes utallige garn som er mistet, men som fortsetter å fiske på bunn. Om du skulle være uheldig å ikke finne igjen garnet er det ytterst viktig å sokne/søke etter garnet. Her er det flere metoder du kan bruke for å finne det igjen, hvor å ha en liten sokne-dregg/krok i enden av et tau og slepe dette langs bunn i området du satt garnet er mest vanlig. Om du ikke klarer å finne det, så melder du i fra til Fiskeridirektoratet som har samarbeid med dykkerklubber for å finne igjen tapt redskap:

   

  Meld tapt og funnet redskap 

  Fiskeridirektoratet - Fritidsfiske app 

  Les om lover og regler for garnfiske her: Fritidsfiske med garn i sjøen 

   

  God fangst!

   

  0 Tips og råd til bunnstoff

   

  Gradestokken stiger, snøen smelter, og det nærmer seg tid for sjøsetting av båten, heldigvis. Å eie en båt krever litt innsats, men innsatsen er en god investering økonomisk. Før vi går løs på selve prosessen med forberedelser og påføring kan det være nyttig å vite hvilke kategorier bunnstoff man har å velge mellom. 

   

  Selvpolerende bunnstoff: for de fleste typer båter

  Selvpolerende bunnstoff kan brukes til de aller fleste typer motor- og seilbåter og er nok desidert mest brukt. Egenskapene til selvpolerende bunnstoff er at den virker gradvis gjennom sesongen, og at det er også enkelt å vedlikeholde med minimal forbehandlingstid. Når man for eksempel tar båten opp for å påføre nytt bunnstoff er det eneste som trengs å gjøre å spyle skroget under. 

   

  Merk at det finnes egne typer selvpolerende bunnstoff for aluminiumsbåter, propeller og drev. Disse er spesialprodukter for dette formålet og inneholder ikke kobberstoffer. 

   

  Hardt Bunnstoff: for hurtiggående båter 

  Hardt bunnstoff brukes typisk til hurtiggående båter eller seilbåter. Egenskapene til hardt bunnstoff er at det er mer solid enn selvpolerende (derav hardt) og er holdbar gjennom sesongen. Den er også mer motstandsdyktig mot polering og skraping. Om du er usikker på hvilket bunnstoff som er brukt på din båt kan dette enkelt sjekkes ved å stryke fingeren på en fuktig overflate: om bunnstoffer farger av er det brukt selvpolerende. Hardt bunnstoff må våtslipes før det kan påføres et nytt lag. 

   

  Mykt bunnstoff: for trebåter

  Mykt brukes til trebåter, og er økonomisk i bruk. Dette er et fleksibelt bunnstoff til underlag med bevegelse, derav til trebåter. 

   

  Forberedelser og påføring

  Det er lett å falle for fristelsen å begynne arbeidet for tidlig på året når gradestokken enda ikke er kommet opp i behagelig vår-temperaturer. For lav temperatur fører til at tørketiden blir betydelig lengre, og det er i tillegg produkter som også har minimumstemperatur for påføring.

   

  En god start er å spyle skroget like etter du har fått båten opp på land. Om du venter for lenge med å spyle og skroget tørker vil det bli vanskeligere og få bort skit og groe. Om det er groe eller rur som ikke går bort (typisk i vannlinjen) kan man påføre vannlinjerens for rens. Merk at å spyle og vaske skroget fungerer godt til selvpolerende bunnstoff, og at man med hardt bunnstoff vil måtte våtslipe skroget lett før påføring av nytt lag bunnstoff. Hovedregelen er at overflaten må være tørr, fast og ren før påføring av nytt lag. 

   

  Neste steg vil være å benytte maskeringstape for å merke hvor det skal males. Her anbefaler vi å benytte blå tape maskeringstape fordi den trygt kan være festet i flere dager uten at det blir utfordrende å fjerne den. Bunnstoffet påføres stort sett med rulle, og med pensel/radiatorpensel steder hvor tilkomsten er begrenset. 

   

  I beholderen til bunnstoffet har virkestoffene en tendens til å synke mot bunn. For at bunnstoffet skal fungere som det skal når det er blitt påført er man derfor helt avhengig av å røre godt når man skal bruke den, for så å fortsette å røre jevnlig under påføring. Et annet tips når det gjelder bunnstoff er å holde et øye med batch-nummeret til boksen. Om du går tom for bunnstoff og må kjøpe inn en til og denne har et annet batch nr enn den første boksen kan det være risiko for at det blir ulike fargenyanser når det er påført. 

   

  Tilslutt: forsøk å unngå å påføre bunnstoff i direkte sollys eller under regnvær. Sterk varme og sollys kan føre til at bunnstoffet kun størkner ytterst i laget og ikke innover mot skroget.  

  Bloggarkiv